
Bulwark®, a brand of VF Imagewear | ©2016 VF Imagewear, Inc.

OSHA 1910.269 
QUESTION & ANSWER SHEET

WHAT IS 29 CFR 1910.269?
Often referred to as OSHA 1910.269, it is the federal 
regulation (law) and defines the safety practices of 
employees working in the generation, transmission and 
distribution of electricity.

�HOW WAS FLAME-RESISTANT CLOTHING 
ADDRESSED IN PAST OSHA REGULATIONS?
The previous version of this regulation was issued in 1972. It 
didn’t mandate the use of flame-resistant/arc-rated clothing 
but did require that clothing worn by electrical workers 
not contribute to the burn injury caused by exposure to an 
electric arc. It even allowed the use of clothing made from 
heavy fabrics containing natural (non-melting) fibers.

WHAT CHANGES IN THE REGULATION WILL 
AFFECT MY FR CLOTHING PROGRAM?
The new language mandates the use of flame-resistant/
arc-rated clothing by all electrical workers who could be 
exposed to an electric arc while on the job. It also presents 
specific deadlines for the completion of hazard assessments 
and the issuance of proper PPE.

HOW MUCH TIME DO I HAVE TO COMPLY 
WITH THE NEW REGULATION?
There are a number of deadlines which end users need 
to be aware of. The final rule went into effect on March 
31, 2015 at which time employers must have assessed the 
workplace for electric arc hazards and provided clothing 
that does not melt or ignite and continue to burn to 
employees at risk of exposure to electric arc.

Completion of some activities have extended deadlines.

March 31, 2015: Date by which employers must have 
estimated incident energies to workers who may be exposed.

August 31, 2015: Date by which employers must properly 
clothe workers in flame-resistant/arc-rated garments 
having arc ratings (ATPV or EBT) equal to or greater than 
estimated incident energies.

WILL I BE ABLE TO COMPLY WITH THE 
NEW LAW BY LAYERING FR GARMENTS?
Yes, layering is allowed and is one way to achieve an arc 
rating greater than or equal to the incident energy that a 
worker could possibly be exposed to.  

NOTE: The total arc rating of a layered clothing system 
must be arc tested as a composite; simply adding the arc 
ratings of separate clothing layers is not enough.

WHAT OTHER STANDARDS WHICH 
RECOGNIZE THE NEED FOR FLAME-
RESISTANT/ARC-RATED CLOTHING DID 
OSHA CITE IN THE REVISION OF 1910.269?
Several consensus standards are referenced in the final 
rule. Among them, NFPA 70E® which cites the performance 
standard ASTM F1506 as the minimum requirement for 
fabrics and garments worn to protect against exposure to 
electric arc. One requirement of ASTM F1506 is that the 
garment label show the arc rating of the fabric the garment 
is made of.

�HOW DO I KNOW I AM SPECIFYING THE 
RIGHT CLOTHING FOR MY EMPLOYEES?
If clothing is labelled as meeting the requirements of ASTM 
F1506-10a (or ASTM F1891 for rainwear) and has an arc 
rating sufficient to protect against the incident energies 
identified in your hazard/risk assessment, you can feel 
confident about your selection.

DO THE CHANGES IN OSHA 1910.269 
INCLUDE JACKETS AND RAINWEAR?
Yes. The final rule requires that the outermost layer of 
clothing be flame-resistant/arc-rated. Compliant jackets/
outerwear meet the requirements of ASTM F1506-10a; 
compliant rainwear meets the requirements of ASTM F1891.
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NOTE: The new 29 CFR 1910.269 regulation is a massive document which is still being studied and interpreted by the 
marketplace. The comments presented here summarize our current understanding of the regulation. Bulwark® reserves the 
right to update this advisory periodically to provide clear guidance to our customer base.
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WHO IS REQUIRED TO PAY FOR THE 
FLAME-RESISTANT/ARC-RATED CLOTHING 
THAT EMPLOYEES MUST WEAR?
Employers are required to provide and pay for flame-
resistant/arc-rated clothing for employees at risk of 
exposure to an electric arc.

DO THE CHANGES IN THE REGULATION 
AFFECT CONTRACTORS?
All requirements mandated by the revised OSHA 1910.269 
regulation apply to contractors who must wear PPE which 
meets the level of performance indicated by the results of 
the host employer’s hazard/risk assessment.

A. �MY LINEMAN ARE IN FR SHIRTS AND NON-
FR JEANS NOW… WHAT DO WE NEED TO 
DO TO COMPLY WITH THE NEW LAW? 

B. �WHY CAN I NO LONGER WEAR HEAVY 
WEIGHT COTTON GARMENTS?

C. �ARE FR BOTTOMS DEFINITELY 	
REQUIRED NOW?

Non-flame-resistant/non-arc-rated pants are no longer 
acceptable under the new regulation, even if they are made 
of heavy weight natural (non-melting) fibers. Workers are 
now required to wear flame-resistant/arc-rated clothing 
which should cover the entire body.

WILL SHORT SLEEVES STILL BE ALLOWED?
The regulation mandates that the body be fully covered by 
flame-resistant/arc-rated clothing to minimize burn injury. 
A short-sleeved shirt is acceptable only if another piece 
of PPE is worn to cover and protect the arms (rubber 
sleeves, for example).

IS IT POSSIBLE THAT I WON’T HAVE 
TO MAKE ANY CHANGES IN MY FR 
CLOTHING PROGRAM?
Yes, if an organization has already completed a hazard/
risk assessment and has outfitted its employees in flame-
resistant clothing with an arc rating greater than or equal 
to the incident energy identified in your assessment, you 
may not need to make any changes.

9

10

11

12

13

CONNECT WITH A BULWARK® EXPERT

Still have questions about OSHA 1910.269 and 
FR apparel? Our experts will work with you to 
understand your unique needs; identify the right 
FR fabric technologies, features and fits for your 
business. Give us a call or use the link below to 
send us an email.

Call: 615-565-5307
www.Bulwark.com/Contact


